KLOOSTERGEMEENSCHAP
Het leven in de Karmel
De Vlaamse Karmel omvat drie kloostergemeenschappen van de mannelijke orde in Vlaanderen (Brugge, Gent en Berchem) en een klooster in Zweden dat vanuit de Vlaamse Karmel gesticht is (Norraby). Daarnaast zijn er zes gemeenschappen van de zusters Karmelietessen in Vlaanderen en een klooster in Denemarken.
Paradox?
De Karmelieten lijken hun leven te vangen in een paradox: een gemeenschap van kluizenaars. Toch is dat de beste omschrijving. Wij combineren momenten van eenzaamheid, waarin wij alleen zijn in onze kloostercel, met gemeenschappelijke momenten van gebed, maaltijden en ontmoeting. Juist in die balans krijgt het kloosterleven van de Karmel gestalte.
Stilte
We koesteren de stilte niet alleen in het gebed maar ook tijdens de maaltijden en bij onze werkzaamheden in ieders eigen kloostercel. Toch zijn we geen ‘zwijgende’ kloosterorde en komen mensen bij ons langs voor het ontvangen van geestelijke begeleiding, pastorale gesprekken en/of het sacrament van boete en verzoening (de biecht). Daarnaast bieden we de ruimte om onze dagelijkse eucharistievieringen mee te vieren en soms ook een deel van het getijdengebed.
Geschiedenis Brugge
De eerste ongeschoeide Karmelieten melden zich in 1630 in Brugge, wanneer zij een huis betrekken bij de Gentpoortstraat. Na enkele jaren verhuizen zij naar het huidige klooster aan de Ezelstraat, al is dat sinds die tijd behoorlijk verbouwd. Aanvankelijk werd door andere kloosterorden met de nodige argwaan gereageerd op de komst van de Karmelieten, omdat zij vreesden dat zij geld zouden verliezen door de ‘concurrentie’ van de nieuwkomers. Maar toen de Karmelieten zich vrijwillig aanboden om de zieken te verzorgen die aan de pest leden, en daarmee een zekere dood tegemoet gingen, sloot de bevolking van Brugge de broeders en paters in het hart. Het klooster staat bekend vanwege het monumentale gebouw, de indrukwekkende bibliotheek met meer dan 25.000 boeken en de royale tuin in het hart van de stad. De Karmel in Brugge begint steeds meer uit te groeien tot een internationale communiteit, waarin verschillende culturele achtergronden samenkomen. Ook de vele toeristen die Brugge bezoeken, weten de weg naar het klooster aan de Ezelstraat te vinden.